loader
Akrilik Halılar

Akrilik Halılar

Sentetik bir elyaf olan akrilik, sentetik ürünler içerinde yüne en çok benzeyen üründür. Bu sebeple yapay yün olarak da adlandırılmaktadır. ... Yumuşaklığı ve dokusu ile yüne benzemesi ve fiyatının yün halılara göre daha uygun olması akrilik halının çok tercih edilmesine sebep olmaktadır

Evinize halı alacağınız zaman karşınıza farklı birçok değişken çıkmaktadır. Bu değişkenlerden biri de halının üretmiş olduğu iptir. Günümüzde halı üretiminde en çok kullanılan ipliklerin başında akrilik gelmektedir. Bu nedenle bu yazımızda akrilik halı nedir, nasıl temizlenir gibi konulara değineceğiz.

Akrilik elyafların diğer bir özelliği de elyaflarla kolay harmanlanıyor olmasıdır. Karışım halıların özellikleri karıştırılan elyafa göre değişkenlik göstermektedir.

Akrilik Halı Özellikleri Nelerdir?

Her üründe olduğu gibi akrilik halıların da olumlu ve olumsuz özellikleri bulunmaktadır.

  • Lekeye karşı nispeten dirençlidir ve temizliği oldukça kolaydır.
  • Fiyatı yün halılara göre daha düşük, polyester halıya göre daha yüksektir.
  • Sıvı emici özelliği düşük olduğundan nemi az çeker.
  • Yumuşaklığı ve hissi yüne benzemektedir.
  • Aşınma, küflenme ve rutubete karşı dayanıklıdır.
  • Salon ve misafir odasında en çok tercih edilen halılar arasında yer alır.
  • Olumsuz özelliklerinden biri ürünün sentetik olmasıdır.
  • Ürünün hav çıkartma tüylenme ihtimali vardır. Bu toz elektrikli süpürge ile temizlendikçe ve ürün kullanıldıkça azalır.

Akrilik Halı Nasıl Temizlenir?

Diğer halılarda olduğu gibi akrilik halılarda da leke meydana gelir gelmez müdahale etek oldukça önelidir. Geç müdahale lekenin halıya daha çok işlemesine ve temizliğinin zorlaşmasına neden olabilir. Lekeye erken müdahale edilerek leke halıdan tamponlanarak emilmeli ve en az kimyasal ile halıdan uzaklaştırılmalıdır.

Halı temizliğinde yapılan en büyük hatalardan biri lekenin üzerine bastırarak ovalamaktır. Ovalama sonucu leke halının dibine işleyerek temizliği zor bir hale getirmektedir. İlk temizleme işleminde kirin halıdan gittiğini düşünerek yanılabilirsiniz. Çünkü leke temizlik sırasında dibe çöker ve kuruma sırasında tekrar yüzeye çıkar. Bu durumda temizlik işlemini tekrarlamanız gerekir.

Halı temizliği için mutlaka halı şampuanı kullanmalısınız. Temizlik sırasında da şampuanın köpüğü kullanılarak temizlik yapılmasında fayda vardır. Leke temizlenirken mutlaka dıştan içe doğru temizlenmeli ve lekenin dağılmamasına dikkat edilmelidir. Ülkemizde halı temizliğinde yapılan en büyük yanlışlardan biri de temizlik için tuz ruhu ve çamaşır suyu kullanılmasıdır. Bu tarz kimyasal ürünler halının hem dokusuna hem de rengine zarar verebilir.

Bu konuda profesyonel hizmet veren firmaları tercih etmek en kolay ve pratik seçim olacaktır.

Deneyimli profesyonel ekibimiz ile hizmetinizdeyiz.